fredag 12. september 2014

Kastellorizo (Meis) - en Gresk drømmeøy

 Jo-ho!!! Vi fikk oss enda en tur til en av mannskapets favorittsteder! Nemlig den greske øya Kastelleritzo. Bare ca 5 nm fra vår marina i Kas, Tyrkia. Og ikke et vondt ord om Kas, for det er nemlig også på mannskapets favorittliste        
    :-)
Egentlig er det ganske komplisert å ta turen til den greske øya. For først må vi sjekke ut av Tyrkia. En prosess som både er dyr og tidkrevende. Deretter må en sjekke inn i Hellas. Som også koster tid og penger. Når en så er ferdig med oppholdet på øya, må en igjen sjekke ut fra Hellas.
 I Tyrkia blir du så nødt for å sjekke inn igjen både båt og mannskap. Som sagt mye tid og penger.

En hyggelig restauranteier på øya, sa at det kostet  65 € som eu-borger å sjekke inn på øya om du la båten til ved en av restaurantene. 85 € for ikke eu-borgere. Da spurte de ikke etter pass etc. :-) Også en måte å gjøre det på.
Noen sier også at det er mulig å ankre opp i Mandraki-bukten. Men da bør vel papirer helst være i orden. Men ingen har enda etterlyst dem!

 Vi hadde i alle tilfeller en flott tur. Full båt med mange gjester fra ulike nasjoner.
Det er fort gjort å vandre fra den ene havnen til den andre. En utrolig sjarmerende tur.
I "sentrum" venter det mange små tavernaer/restauranter med alle de deilige greske rettene.
Egentlig er det bare en hovedgate og den går langs sjøen. Og enkelte steder står bordene med de rutete dukene og blir skylt av sjøen som ruller inn over bryggene. Fiskebåtene ligger utenfor restauranten og har vært og levert dagens ferske fisk.

Som alltid sitter kattene på øya forventningsfullt rundt bordene og håper noen gir dem litt av fisken. Og så godt som de ser ut er det nok mange som slenger litt mat under bordet til dem. Men de maser ikke. De venter tolmodig til du får dårlig nok samvittighet og bare må dele litt med dem :-)
Flotte er de ihverfall :-)
Fisk servert på Gresk vis.
 Øya er full av små, flotte hus. Mange restaurert i de senere årene.
Og mange av de som eier husene er mennesker som har emigrert til Australia. For under krigen måtte mange rømme fra øya fordi de ble innvadert av italienerne.
I dag er de tilbake og bruker eindommene sine som feriehus. Og de blir godt tatt vare på.
Grekerne som bor fast på øya blir subsidiert av den greske stat. For å opprettholde innbyggertallet.
Historien sier at hvis innbyggertallet blir under 200 mennesker, går øya tilbake til Tyrkia. Men her er mannskapet på gyngende grunn. Har ikke sjekket det opp om dette er rett.
Øya er ihverfall utrolig preget av gresk arkitekttur. Og gresk atmosfære. Bare 5 nm fra Tyrkia og det er som en annen verden  :-). Kan virkelig anbefale et opphold her om du vil slappe av og  ikke gjøre annet enn å nyte freden, maten, drikken og livet.

Og sjøen: Den kan ikke bli flottere! Garantert :-)2 kommentarer:

 1. Hei, igjen! Dette høres jo veldig gøy ut! Vi må nok ta frem padden å se litt nærmere på hvor lang unna dette, egentlig, er!! I dag har vi vært tur frem og tilbake til Jelsa pr fot! Jeg hadde til og med gnagsår, da jeg kom tilbake!! Vi holder på å jobbe opp formen!!

  Bildene ser kjempeflotte ut! Du er egentlig en flink fotograf, Marit!! Du ser små (og store) detaljer, ofte, som vi andre ikke ser!! Koselig å lese bloggen deres!!! Masse klemmer herifra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gry! Alltid koselig med en kommentar fra deg :-) Og det er nok ikke en lang seilas for dere å seile ned hit! Ikke med de avstandene dere er vant med nå! Vi har planer om å starte seilasen til Hellas 1.6 neste år. Da kommer vi til å bruke ca 1 mnd i Tyrkia før vi inntar Hellas igjen. Og vi gleder oss til å seile til ukjente mål igjen. Denne sesongen har vi "sløvet" vel mye :-) Men gu kor herlig det har vært :-) Klemm

   Slett