onsdag 3. september 2014

Dusler Akademisi, Kas

Tyrkerne kaller det for "Drømmenes akademi" . Og vi, mannskapet og våre australske venner Gail og Alec, ble presentert for prosjektet av verdens hyggeligste "båtnabo", Cem.  
Ideen bak akademiet er å gi mennesker med ekstra utfordringer, en opplevelse for livet. Mange av akademiets elever, er barn og ungdom med down syndrom og autisme. Da vi besøkte dem, var det en gruppe fra Istanbul, med down syndrom, som hadde fått vært på skolen 1 uke. Det de får være med på, er veldig varierte aktiviteter. De får lære engelsk. De får ri, seile og trene i hinderløypen. Og det må jeg bare si med en gang. Mannskapet hadde forlangt kraftig sikring om jeg skulle gjennomført den løypen. For den hadde de laget høyt opp i trærne. Gosja meg. De er noen tøffinger de som prøver seg på den :-)

Selve akademiet er prosjekt som blir støttet av flere instutisjoner:  AYDER (Alternative Life Association), UNDP (United Nations Development Program), Ministry of Development and Turkey Vodafone Foundation. 
Og alle som jobber der er frivillige. Mange av hjelperne er unge studenter som ønsker å bidra med sin innsats. 

Mange av bygningene på Akadamiet var nyoppusset. De holdt blant annet på med en bygning hvor de som jobbet der frivillig, skulle få bo. Men akkurat når vi var der, bodde de i en teltleir. 

Og alle vi traff var utrolig hyggelige og smilende. Atmosfæren i leiren var magisk. Selve området inneholdt mange forskjellige bygninger, blant annet en stall med hester, som de benyttet i opplæringen av de unge. 
Og vi fikk hilse på elevene. Det var veldig greit å ha med en som kunne tyrkisk, som kunne snakke med dem og oversette for oss. De lurte jo veldig på hvem vi var :-)Andre aktiviteter de jobbet med, var kunstmaling.I underetasjen på hovedhuset, som forøvrig hadde vært bygdas skole tidligere, hadde de et eget kunstgalleri. Det var mange av maleriene utstillt. I tillegg til profesjonelle utstillere. Mange av maleriene utgjorde også utsmykkingen på Akademiet. Kjempeflotte :-)

  
 
Flere uker i året kom det profesjonelle musikere og lærte elevene å benytte ulike innstrumenter. Og alle som gjorde slike jobber, jobbet som frivillige. De hadde også dans på programmet.
Og et fantastisk bibliotek 


"The Dreams Academy, where cultural and artistic training is provided free of charge for the disabled and socially disadvantaged young people, has turned into an permanent alternative academy of arts which prepares you to life and provides basic training." (Sitat hentet fra academies hjemmeside)
                               
                                  TUSEN TAKK FOR AT VI FIKK KOMME PÅ BESØK :-)

2 kommentarer:

  1. Hei, på dere! Dette var en annerledes opplevelse å ta med! Kjusa dere!! Vi følger dere!! Og hils Gail og Alec så mye fra oss! Skal de tilbake til Kroatia til neste år? Får dere følge? Klem fra oss som savner dere..... !!! :-)

    SvarSlett
  2. Dere skulle opplevd Kas!!! Her er utrolig koselig :-) Gail og Alec skal være i Tyrkia ihvertfall 2 år til. Vi snakkes snart. Klemm

    SvarSlett