lørdag 12. oktober 2013

Eventyrlig i Bergen.Oktobervær på sist beste

Det måtte bare bli en tur i dag også. Og denne gang hadde vi bestemt oss for å legge inn en liten premie til oss selv. Underveis :-). Via fjellveien, skulle vi sikte oss inn på bryggen i sentrum og ta en "velfortjent" utepils når vi kom så langt. Turen startet tidlig, for å riktig nyte solen. Vi spaserte forbi kirkegården og videre forbi Haraldsplass sykehus. I det området finner vi det nye odontologibygningen. Den stod ferdig høsten 2012 og har plass til 286 studenter og 260 ansatte. her finner vi også Hordaland fylkeskommune offentlige  tannhelsetjeneste. Daglig vil ca 400 pasienter bli behandlet i klinikkene. Det er Kristin Jarmund arkitekter som vant arkitektkonkuransen i 2004.
 
Bergenserne er veldig flinke å finne på passende navn til de ulike bydelene. Til høyre ser dere navnet på et av områdene vi passerte på vei til sentrum, via Fjellveien. Og i dag kunne vi også lese i BT om nettopp denne veien. En vei bergenserne mener er byens mest populære turvei. Selve arbeidet med veien begynte i 1879 og ble for det meste finansiert av penger fra BRENNEVINSAMLAGET SITT VELDEDIGHETSFOND. Så noe godt er det nå kommet ut av bergensernes alkoholforbruk! veien er 4.63 km lang og stod ferdig i 1906.
På bildet til venstre, ser en Store Lungegårdsvannet med den nye svømmehallen ca midt på bildet. Mannskapet syns den har mye til felles med det nye odontologbygget, både i form og farger, men er usikker på om KHR arkitekter er de samme som har tegnet begge byggene. Dette må sjekkes ut nærmere! Videre kan en se hvor stille det er på vannet og den knallblå himmelen som ikke har en eneste sky. det kan nesten ikke bli bedre. Og når det i tillegg er 17 gr, er det ikke rart at tempoet blir høyt for å komme til uteserveringen, i sentrum :-)
 Og på Bryggen var det livlig, med mange mennesker som var ute og nøt det flotte været. Men hvor er det blitt av alle bordene med uteservering? Skrekk og gru! De var stuet bort for vinteren. Og vi som hadde gledet oss sånn til en kald pils i solveggen :-). De få stedene som fortsatt hadde noen bord utenfor, var stappa fulle av folk og det var ikke en ledig stol å oppdrive. Hadde vi nå vært i København og Nyhavn, kunne vi bare kjøpt oss en halvliter, eller hatt med en butikkkjøpt øl, og satt oss på kaikanten. Men det kan vi vel ikke gjøre i Norge? Eller hva? Det var jo snakk om at det ikke skulle bli bøter om en tok en pils på offentlig sted, men er det noen som har prøvd? I dag burde vi gjort det. Bare satt oss på kaikanten og kost oss med en kald en!

 Istedenfor gikk vi til Losjehagen og fant oss en solfyllt plass og kjøpte oss hver vår 0,4 l til 72 kr. Og den smakte fortreffelig for det :-). Det yrte av mennesker som alle så ut til å storkose seg i det flotte været. Mange turister og studenter, gjør sentrum til et levende sentrum. Og køen for å komme seg opp på Fløyen med banen, gikk langt nedover Vetrlidsallmenningen. Men det må jo også sies at det ar sikkert like mange som tok beina fatt og spaserte opp til Fløyen. Det var et yrende liv. Og på torget fant vi "Bondens Marked". Her kan en alltid finne noe god og kortreist mat, fra lokale produsenter. I Vågen var det fullt av både seilbåter og motorbåter. Tror nok det var mange som skulle kose seg med byens kulturtilbud denne kvelden. Og vorspielene var godt i gang ombord i mange av fartøyene. Så herlig og gøy de har det. Både skipperen og mannskapet ble "varme" om hjertet og fikk "hjemlengsel" til S/Y Spurs, som ligger helt alene i Kas, Tyrkia. Vi ble enige om at hun sikkert savner oss veldig. Vi savner i hvertfall livet ombord :-).

Men deilig har vi det nå også! Bergen by har vist seg fra sin beste side. Og på vår vandring, fant vi også i dag, flott gatekunst .
  Bak noe store søppeldunker, hadde portrettet til høyre, gjemt seg. Utrolig stilig og ikke ødelagt av noen. Det vil si. De som driver med gatekunst, mener vel at bildene deres ikke blir ødelagt, om de tagges på. Det er bare sånn det skal være. Men for mannskapet er det en stor fornøyelse og nyte disse verkene før noen "pynter" på dem. Heldige meg. Og ikke nok med portrettet. Like ved Nygårdsbroen, på bildet under, finner vi kunstverket til Thorsten Goldberg. Dette kunstverket er blitt kjøpt inn av blant andre BKK, for å pryde en del av Bybaneområdet. 
 Vi er blitt fortalt av kilder som kjenner kunstneren, at det etter en tid skal demonteres og flyttes. Sånn er det kanskje med noen kunstverk. De må betraktes i den tiden de finnes. Ellers er "toget" gått. Var den veldig dyp? :-) . Som jeg skrev forrige gang, finnes det kunstverk på flere av bropillarene til Nygårdsbroen. Og på bildet under, ser dere også et. Vanskelig å få skikkelig fokus på grunn av skarpt lys og dårlig kamera. Men dere kan oppleve det live, ved å ta turen selv. Kan virkelig anbefale det, selv om trafikken i området er kjempestor. Skulle nesten tro det var en millionby vi befinner oss i. I hvertfall med tanke på trafikken :-).
 
På veien hjem passerer vi GriegHallen, til venstre
 og Metrologisk Institutt( den hvite bygningen til venstre). Og under her ser dere vårt store "apenes skrekk"- tre, og måneskinn, tatt fra vår terasse. Dagens trim-etappe ble på over 15 000 skritt. Helt nydelig :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar