søndag 13. oktober 2013

ARBORETET

Sammen med 3 erfarne seilere, gikk turen i dag til Arboretet i Bergen. Og selvsagt måtte de da først av alt orientere seg på kartet. Hvor er vi nå og hvor er nord og vest? HM. Selve Arboretet er sammen med Botanisk hage, en del av Universitetsmuseet i Bergen, og ligger på Milde. Samlingene består av mer enn 5000 planteslag. Blant annet med nordens største rhododendronsamling. Rosesamlingen teller 500 sorter og er den største i landet. Arboretet ble etablert i 1971 og dekker ca 500 mål.


Til venstre ser dere Grønneviken. Om sommeren er dette en populær badeplass, hvor det også er lagt til rette for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. Det er også satt ut griller som blir flittig brukt, av både barnehager og skoler fra hele Bergensområdet. I dag var det yrende liv av mange barnefamilier som var på utflukt. Ingen badende ble observert. Og vi mistenker at det var sjøtemperaturen som var skyld i det. Ellers var lufttemperaturen over 18 grader i dag. Og det midtveis i oktober.Arboretet skifter utseende, alt etter hvilken årstid du besøker hagen. I dag var det høstfargene som dominerte. Fantastiske farger som skinte mot en skyfri himmel.

 
I store deler av arboretet er plantene geografisk ordnet. Og det finnes trær og planter fra mange verdensdeler. Alle Rhododendon er ordnet i to samlinger. En kultivarsamling langs veien, med ca 600 sorter som er krysset frem på planteskoler. Og en artsamling inni skogen ved Mørkevannet, der ville arter fra hele verden er ordnet systematisk. I hagen finnes også en samling med lyng av alle slag og en samling av historiske hageplanter.
Og sannelig fant vi også en liten kunstperle på en av teleboksene i utkanten av hagen, mellom den Botaniske hagen og Arboretet. "Den som leter, den finner". Og vi lurer jo veldig på hvem de dyktige kunstnerne er.
 Og hva er vel bedre enn å avslutte en fantastisk tur med "bobler" og jordbær? Vi bare spør.....
Opplysningene om Arboretet er hentet fra Wikipedia.
 

1 kommentar:

  1. God morgen! Dette ser jo bare helt fantastisk ut!! For et drømmevær!! Og dere ser ut som dere benytter anledningen! Vi skulle hatt skritteller vi også, 15.000 skritt, slett ikke verst!! Skjønner at ARC-formen tar riktig retning! -:-)

    Klem fra oss

    SvarSlett