mandag 22. juli 2013

Nisos Kalimnos

Øya er kjent som hovedstaden til svampefiskerne i Hellas. Selv om svampefiskerne i dag har flyttet seg til Afrikakysten. Så i hovedstaden Pothia, var det flere svampefabrikker, som preparerte svampene for salg. Og selvsagt måtte mannskapet ha en slik natursvamp! Inne i selve "fabrikken" klippet og renset de svampene. En av mennene stod oppi en stamp med vadeutstyr, og trampet svampene med noen kjemikalier(!) for at de skulle bli gule. Håper jo at det er naturlige kjemikalier (!) de benytter, for ellers kan en vel risikere hudavfall ved skrubbingen. Skal informere om eventuelle hudendringer, hvis dette skulle skje.
Ellers traff vi mange hyggelige mennesker i Pothia. Selve byen tok seg nok best ut på avstand, for den var preget av forfall. Innbyggerne er kjent for å være veldig patriotiske. I 1912 da de ble invadert av Italienerne, malte de alle fasader i greske farger, bare for å irritere. Og selv i dag kan vi se at byen har disse fargene.
Høgt oppe på fjellet, det høyeste er 679m, hadde de en kirke,Agios Savvas.  Vi tok en taxi opp og regnet med en trimtur ned igjen. Men neida. Sjåføren hadde andre planer. Han guidet oss gjennom kirkebyggningene og fortalte hele historien om kirken og den berømte pateren Osios Savvas, som hadde levd der. Og som til og med lå begravet inni et av rommene. Og selvsagt gikk det mange historier om denne pateren, som først og fremst hadde gjort mye godt for hele øya.
Taxisjåføren mente det ville bli en alt for varm og strevsom tur ned igjen, så han "beordret" oss inn i bilen og kjørte oss tilbake til båten. Utrolig hyggelig fyr. Har TLF nr om noen trenger taxi i Pothia :-)
På kaien hvor vi lå med båten, traff vi også på en hyggelig familie som drev restaurant. Skipperen har i lengre tid planlagt et frisørbesøk. Så da kelneren på restauranten stilte nyklippet på jobb, ble skipperen fort geleidet opp på mopeden og kjørt avgårde til kelnerens barber. Og gjett om det gikk fort! Med et meget vellykket resultat.
Noe av det som er pussig her i livet, er hvor tilfeldig mye er. For familien som drev denne restauranten, hadde mange familiemedlemmer som driver ulike restauranter på ulike steder, på Kalimnos. Og disse har til og med bøyer vi kan ligge på med båten. Så dagene fremover skal vi benytte til familiebesøk. De fikser plass for oss alle sammen. Kjempehyggelig :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar