fredag 5. juli 2013

Nisis Sifnos (Seriphos)


 Vi hadde planlagt avgang fra Poros kl 08. men utsatte den ganske kjapt til å bli når det måtte gå an. For vi var helt avhengig av at de båtene som kom sist inn, måtte seile først. Ellers hadde alle ankrene blitt et stort kaos. For de siste lå over de første osv.
Men 2 timer senere enn planlagt, var vi avgårde. Og på bilde til venstre, ser dere noe av bebyggelsen på Poros, ved utseilingen gjennom kanalen mot sørøst.
Det var ganske mange sjømil til neste mål som var øya Sifnos. Som ligger i de midtre Cykladene.
 Vel 60 nm skulle helst være unnagjort før mørket kom. Så det var bare å "gassa på".
Og timene fløy. Vi nådde målet vel 20.30. Og heldigvis hadde de plass til oss. "Havnekapteinen" tok vel i mot oss og vi fikk ligge på plasser som egentlig var reservert til fiskebåter. Når det gjelder "havnekapteinen" som dere ser i seriøs satale med skipperen, var han veldig uofisielt utnevnt. For det viste seg neste dag at det var en annen som egentlig var ansatt for å gjøre den jobben. Men skipperen fikk nå en fremføring av greske viser, og synge kunne i hvert fall denne "havnekapteienen".
Selve øya Sifnos drev i gamle dager med både gull og sølvgruer. Men så hadde det seg sånn at beboerne en gang ofret et falsk gullegg til guden Apollo i Delfi. Og da det ble oppdaget, hevnet Apollo seg med å ødelegge alle gruvene. Så i dag er det stort sett turisme de lever av.
Byen vi kom til på øya Sifnos, heter Kamares. En utrolig sjarmerende plass, syns mannskapet. Husene er helt typisk for Cycladene, lave og hvitmalte. Over alt hadde de også disse hvite kirkene med blå kupler. Og det ble sagt at de hadde like mange kirker som det finnes dager i året.  
Kamares er stedet hvor alle ferjene som kommer til Sifnos, legger til. Og vi blir like fasinert hver gang de manøvrever disse ferjene til kai. Ut med ankeret og inn med hekken til kaien. Uansett hvor store ferjene er. Og de fleste er kjempestore. Skipperen ombord i disse ferjene må ihvertfal ha god kjennskap til fartøyets dreiesirkel og stoppedistanse.
 Noen hurtiggående ferjer har de også, og de har rundtlysende, blinkende, gult lys. Så skipperen mener det må være en slags luftflytefartøy eller en ubåt i oppdykket tilstand. Mannskapet må bare nikke og si hva hun mener om det. For mest av alt ligner nå de på store innsekter somkommer flygende. Ofte fra intet. Og de seiler fort :-)                    
                                    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar