søndag 13. juli 2014

Myra og St Nicholas kirke

Vi har nå hatt flere dager med stiv kuling og derfor er tiden benyttet til andre ting enn seiling. Og her i området rundt Kas Marina, finnes det mange kulturhistoriske steder å besøke. Gjett om skipperen gledet seg til å få littny historisk kunnskap.
Og denne gang skulle vi ta for oss byen Myra. Den ligger ca 5 mil fra marinaen. Og heldige er vi som har hyggelige Tyrkiske båtnaboer, som i tillegg har bil og lyst til å farte rundt med oss!
Så vi kjørte avgårde.
Vi må vel kunne si at det var ikke en plass som var så veldig godt skiltet, men når sjåføren snakker tyrkisk, er det ikke noe problem å spørre om veien.

 Øverst ser dere noen av de store steinene vi ble møtt av. Hogget ut etter alle kunstens regler. Og vi snakker om arbeid som ble gjort 500 fK.
Til høyre viser bildet flere gravkammer som de begravde betydningsfulle personer i. Disse er lagd inn i fjellet. Det var ikke mulig for oss å kikke inn i dem, så vi fikk ikke sjekkethvem som lå der !!!!! Men skipperen var meget imponert over arbeidet, som må ha krevd stor innsats og dyktighet. Mannskapet var selfølgelig månebedotten.
Myra, som nå blir kalt Demre, hadde også et Romersk amfiteater.
Og bildet under viser noe av det. Mye godt arbeid her, mente skipperen. Sikkert mye overtid for å få det ferdig tidsnok til første forestilling. 
Vi ble dessuten fortalt at det i dag blir brukt til utendørskonserter.

Og akkustikken må jo være bra. For de hadde jo ikke mikrofoner under premieren på dette teateret. Her var det stemmeprakten som gjaldt.  






Skipperen og våre kjekke tyrkiske båtnaboer, i full konsentrasjon om teaterets sitteplasser. Lurer egentlig på hvor mange det var plass til. Det glemte vi å undersøke :-)







I Myra, eller også nå Demre, fant vi også kirken til St Nicholas.  Historien forteller at St Nicholas var biskop i Demre og døde i 345 eK. Han ble først gjort til helgen i 655. Da gikk det mange fortellinger om denne biskopen. En av dem er historien om at han ville forære en fattig familie en pose med gull. Men han ønsket å være anonym. Derfor klatret han opp på taket og slapp posen ned skorsteinen. Det hadde seg slik at datteren i huset tørket sine strømper ved peisen og gullet falt opp i strømpen. 
Slik er historien som førte til tradisjonen med å henge opp "julestrømpe".
Så her har dere altså fyren som er opprinnelsen til julenissen, eller Father Christmases. Noen mener også at vi i nordeuropa  ville ha det til at han kom flygende på sleden sammen med sine reinsdyr. Men det blir avkreftet her nede at St Nicholas nok aldri hadde sett hverken reinsdyr eller snø. Så det må jo være julenissen fra Nordpolen :-) 

Statuen til høyre viser forøvrig St´n himself!!! Og tåen var skinnende blank av alle som gnikket ham på tåen. For det skulle bety lykke:-)






Kirken er blitt restaurert mange ganger etter både jordskjelv og andre hendelser. Men rundt år 1045 eK ble kirken restaurert og det ble malt mange bilder. Som vi i dag fremdeles kan se litt av. Bildet til venstre viser et av dem.
Ellers syns mannskapet at de delene av gulvet i kirken, som var inntakt, var utrolig flotte mosaikkarbeider. Og tenk så gamle de er!!! Og så mange føtter som har gått på dem.
Samtidig med oss, var det også en hel gjeng med russere som besøkte kirken. Og alle damene hadde skaut på hodet. Og de var helt ville etter å grave frem grus under en grav. Mannskapet ville jo kalt dette for røveri, for de så antagelig på dette som noe hellig. Og skulle sikkert ha det med seg hjem.  Hva i alle dager de skulle bruke det til, forstår mannskapet ingen ting av. Men mener at det burde få ligge der det lå, for det er jo der historien hører til. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar